Nettó bért olcsóbban?!

2019-es cafeteria lehetőségek

 

A béreket terhelő adók és járulékok mértéke rendkívüli mértékben magas. Egyáltalán nem kedvez sem a munkavállalóknak, sem a munkaadóknak.

Bérként történő fizetés esetén bruttó 200.000,-Ft bér után a munkáltató az államnak fizet 42.000,-Ft-ot (19,5 % szociális hozzájárulás, 1,5 % szakképzési alap). A bruttó bérből levonásra kerül kb. 67.000,-Ft (kedvezmények nélküli levonások 15 % SZJA, 17 % nyugdíj és 1,5 % munkaerőpiaci járulék), ami a dolgozó nettó jövedelme lesz.
Összességében elmondható, hogy a munkavállaló nettó 133.000,-Ft jövedelme 242.000,-Ft-ba kerül a munkavállalónak.

Érdemi nettó bér emelkedés jelentős bruttó bért és levonásokat eredményezne. Kedvezőbb megoldásokat érhetünk el a béren kívüli kedvezményes vagy adómentes juttatások fizetésével. Nincs egységes szerkezetbe foglalt törvény vagy kormányrendelet a béren kívüli juttatásokról.
A béren felüli juttatásokra vonatkozóan a személyi jövedelemadó törvényben, az önkéntes kölcsönös pénztárakról szóló törvényben, és itt-ott néhány kormányrendeletben is találunk intézkedéseket, de ezen szabályozások is rendszeresen változnak.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – néhány törvényes “gyógyírt” szeretnénk megismertetni Önnel.

Béren kívüli juttatások

Az 1995. évi CXVII. tv. 71. § értelmében 15 % SZJA és 19,5 % szociális hozzájárulás fizetésre kötelezi a munkáltatót.
SZÉP (Széchenyi Pihenő) kártya három lehetőséget kínál
Szálláshely alszámlára max. 225.000,-Ft/év
(szálláshely szolgáltatásra + strand és fürdőbelépőre)
Vendéglátás alszámlára max. 150.000,-Ft/év
(melegkonyhás vendéglátó helyek + strand és fürdőbelépő)
Szabadidő alszámlára max. 75.000,-Ft/év
(szabadidő eltöltés, rekreációt és egészségmegőrzést szolgáló tevékenységre)
Amennyiben egy adott juttatás az adott alszámla keretét meghaladja, úgy a juttatás összegének 1,18 szorosa után kell kifizetnünk az SZJA-t és szociális hozzájárulást.
A Széchenyi Pihenő Kártya működését és felhasználását a 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet rögzíti.

Egyes meghatározott juttatások

Ennél a juttatáscsoportnál az átadott érték 1,18-szorosa után 15% SZJA-t és 19,5% szociális hozzájárulást kell fizetni a munkáltatónak. Ez összesen 40,71% adófizetési kötelezettség.
– Ide tartozik a SZÉP kártya adott alszámla mértékét meghaladó kifizetés.
A SZÉP kártya alszámláinak összegét együttesen is vizsgálni kell. Amennyiben az együttesen kifizetett nettó összeg meghaladja a 450.000,-Ft-os (költségvetési intézménynél a 200.000,-Ft-os) határt akkor a kifizetett juttatás összegének 1,18 szorosa után kell megfizetni az 15 % SZJA-t és a 19,5 % szociális hozzájárulást.
A dolgozó munkaviszonyával időarányos mértékben kell vizsgálni a juttatások és az összeghatárok mértékét is.
Célzott szolgáltatás nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba történő befizetés is egyes meghatározott juttatásként adózik korlátozás nélkül.
Célzott szolgáltatás önsegélyező pénztárba befizetésekor a munkáltató nem adózik, viszont a szolgáltatás igénybevételét követően a magánszemélynek kell egyéb jövedelemként megfizetni a juttatás közterheit.
Csekély értékű ajándék évente egyszer a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás vagy ezek helyett ajándék utalvány adható. Nagyon fontos, hogy az ajándékutalvány megfeleljen az szja. törvény rendelkezéseinek.

Teljesen adómentes elemek

A SZJA tv. 1. sz. mellékletében szerepelnek.
Kulturális szolgáltatásra szóló belépő/bérlet (múzeumi, színházi, kiállítási, cirkuszi stb. belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozás) a minimálbért meg nem haladó mértékben.
Sportrendezvényre szóló belépő/bérlet a minimálbért meg nem haladó mértékben.
Óvoda, bölcsőde szolgáltatásának térítési díja, melyet számla alapján térít a munkáltató.

Jövedelemként adózó juttatások

Ezek „kedvezősége” nem jelentős, hiszen a munkáltató a juttatás után köteles kifizetni a teljes közterheket, majd levonja a munkavállaló adóját és így utalhatja el a maradék összeget. Ilyen az Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és Egészségpénztár, önsegélyező pénztár – hozzájárulás. Mindkét pénztári befizetés után a következő évben a munkavállaló 20 % adójóváírást vehet igénybe.

Összegzés

A fent leírt cafeteria elemek szűken csak a lehetőségeket ismertetik. Az ördög a részletekben búvik meg, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az adott lehetőségekkel, hogyan, miként élünk. Mindenki, aki élni szeretne valamelyik lehetőséggel tanulmányozza és részletesen ismerje meg az arra vonatkozó előírásokat, mert az örömből könnyen üröm lehet.
Vannak cégek, melyek erre szakosodtak és komoly szakmai tudással és komplex cafeteria “termékekkel” rendelkeznek. Közülük egyik a CafeT-rend, melynek néhány e-utalványos termékét az alábbiakban ismertetnénk.

E-utalványok

A törvényi hátteret az 1995. évi CXVII. tv. (Szja) 4. §. (2a) a. pontja, a Szja tv. 3.§. 88., a Szja tv. 69.§. (3) és 1. sz. melléklet 9.1., a 39/2011. (XII.29.) KIM rendelet képezi.

CafeT-rend és a munkáltató között keretszerződés jön létre, mely alapján alkalmazottanként a munkáltató megrendeli az elektronikus utalvány kártyáját (ami ingyenes). Minden kártya számmal, érvényességgel, CV-kóddal, és PIN kóddal van ellátva.
A munkáltató a CafeT-rendnek díjbekérő alapján feltölti dolgozónként, azaz kártyánként a megfelelő összeget. A feltöltés kezelési költsége 9,17 %
A dolgozó az elfogadó helyeken minden további nélkül a kártyáról kiegyenlíti az igényelt szolgáltatást pl.: a jegy.hu-ról megvásárolja a szükséges kulturális eseményre a jegyet.

Négyféle utalványa van:

1. Kultúra e-utalvány (elfogadóhely pl. a jegy.hu)
2. Sport e-utalvány (elfogadóhelypl. a jegyaruhaz.hu)
Az 1. és 2. utalvány az egyszeri kisösszegű termék vagy szolgáltatás kiváltására alkalmas.
A már korábban leírtak szerint adózik (15 % SZJA, 19,5 % szociális hozzájárulás).

3. Számítógép-használati e-utalvány
Asztali gép, tablet, laptop, monitor, egér, nyomtató, billentyűzet, bizonyos szoftvertermékek és egyéb alkatrészek bérlésére használható fel.

A CafeT-rend Számítógép-használati e-utalvány segítségével munkavállalói, a bérből történő vásárláshoz képest, akár féláron is hozzájuthatnak a munkájukhoz és életvitelükhöz elengedhetetlenül szükséges számítógépes eszközökhöz. Így a legkorszerűbb eszközökkel dolgozhatnak, és mindig a legújabb technológiát használhatják.

A számítógép–használati e–utalvány 5 előnye:

Felső összeghatár nélkül, adó- és járulékmentesen adható.
A bérből történő vásárláshoz képest, akár féláron is hozzájuthat számítógépes eszközökhöz.
Bármilyen asztali gépre, laptopra, tabletre és kiegészítő bérlésére felhasználható.
Nem kell beérni kevesebbel: akár a legkorszerűbb eszközökhöz is hozzájuthat.
Egyszerű, online felhasználás.

4. Oktatási e-utalvány

A CafeT-rend Oktatási utalványa munkáltató által kezdeményezett, a munkavállaló munkaköréhez, feladataihoz kapcsolódó, vagy tevékenysége hatókörében hasznosítható, iskolarendszeren kívüli képzésekre felhasználható juttatás.

A munkáltató által korlátlanul – a törvényi feltételek fennállása esetén – adómentesen adható.

A juttatás elsősorban nem a szakképesítésekhez kapcsolódó képzésekre, hanem olyan dolgozói kompetenciák fejlesztésére koncentrál – kommunikáció, idegen nyelvi-, és informatikai ismeretek – amelyek nélkül nincs modern nagyvállalati HR-menedzsment, és elképzelhetetlen a hosszú távú hatékony munkavégzés a KKV szektorban.

A legjobban megtérülő, jövőteremtő befektetés, amely a munkavállalónak és a munkáltatónak is egyaránt hasznos.

Az oktatási e–utalvány 5 előnye:

Felső összeghatár nélkül, adó- és járulékmentesen adható.
A képzésre fordított összeg azonnali költségként jelentkezik.
A hagyományos tanfolyamokhoz képest kevesebb az adminisztráció, és munkáltatóként nem kell a képzés szervezésével és lebonyolításával foglalkoznia.
A képzések egy része kényelmesen, rugalmas időbeosztással, online is végezhető.
A munkavállalói képzettebbek, hatékonyabbak és eredményesebbek lesznek.